1TIS op bezoek bij Coolblue voor de Web Apps Meetup

Meetups zijn meetings voor en door developers, waar developers kennis met elkaar delen en de laatste ontwikkelingen bespreken.

All About Progressive Web Apps
Dit keer gingen Front-Enders: Tania, Leander, Bryan en Robert naar Coolblue in Rotterdam voor de Webapps Meetup. Een webapp is een mobiele versie van een website. Deze worden dan speciaal gemaakt voor de grootte van het scherm van een mobiele telefoon of tablet. Er wordt hierbij voornamelijk gebruik gemaakt van HTML, CSS en JavaScript. Het is niet te vinden in de App Store en het is ook niet een app zoals je die op je mobiel hebt, maar ze lijken meestal wel op een gewone app. Je kan webapps alleen bereiken via URL's of een snelkoppeling op je homescreen van je mobiel/tablet.

De meeste meetups zijn in Amsterdam, zo ging ik (Robert) eerder al een keer langs bij Booking.com. Dit keer hoefden we niet zo ver te reizen. We gingen carpoolend van Rijswijk naar Rotterdam. Bij binnenkomst kregen we een naamkaartje en een maaltijd. Nadat we onze buikjes rond gegeten hadden begon de eerste spreker.

Kleine blik in de toekomst
De eerste spreker was Christiaan van Coolblue, met als onderwerp van zijn presentatie “Are we there yet?” Hij gaf ons een kijkje in de ontwikkeling van Progressive Web Apps door de jaren heen, maar vooral ook van het heden en een kleine blik naar de toekomst. Dit allemaal in praktijk gebracht bij Coolblue.

De tweede spreker was Frank van Google die ons liet zien waar je mee begint als je een Progressive Web App gaat bouwen. Er werd code gedeeld, tips gegeven en mogelijkheden getoond.

De derde en laatste spreker was István Szmozsánszky (ook wel bekend als Flaki) een Mozilla enthousiast (vandaar dat hij ook altijd een vosje bij zich heeft) uit Hongarije. Tijdens zijn presentatie besprak hij waar het nog heel vaak misgaat bij Progressive Web Apps, denk hierbij aan native code (oude/originele code waar je nog even aan vastzit met limitaties), maar ook de nieuwe trucjes die deze platforms gebruiken. Bij deze nieuwe trucjes is privacy best wel een issue. Een goed voorbeeld is de App Uber die naar aanleiding van je batterij percentage de prijzen aanpast. Is je batterij bijna leeg? Dan ben je waarschijnlijk sneller geneigd om een taxi te nemen ook al is deze vrij duur.

Een ballenbak en een kamer vol klittenband
Na de sprekers kregen we nog een korte rondleiding door het Coolblue kantoor wat heel leuk en interessant was. We hebben de vreemde, maar vooral hele leuke vergaderkamers gezien. Heel creatief! Van een ballenbak tot een klim en klauter kamer (voor apen). Maar ook ideeën gezien voor nieuwe vergaderkamers… een kamer volledig van klittenband. Wow! Ook kregen wij een kijkje in het creatieve proces van Coolblue.

Het was een leerzame en leuke avond!


Coolblue
Door: Robert Bouwer