Je website sneller maken met WebP bestanden

27 maart 2022

WebP is een relatief nieuw bestandsformaat en een goed alternatief voor JPEG, PNG en GIF afbeeldingen. Dit WebP bestandsformaat is ontwikkeld door Google en het biedt verschillende voordelen ten opzichte van de hiervoor genoemde bestandsformaten. In de toekomst zal WebP dan ook steeds meer gebruikt gaan worden.

Wat zijn de voordelen van webP bestanden?

  • WebP maakt afbeeldingen 25-34% kleiner dan JPEG en PNG beelden. Hierdoor laden de afbeeldingen sneller op je website.
  • WebP ondersteund net als GIF ook animatie.
  • Met WebP is het mogelijk om afbeeldingen in hoge kwaliteit te gebruiken, zonder dat dit voor langere laadtijden zorgt.

Waarom is het sneller landen van afbeeldingen belangrijk?

De snelheid van je website is erg belangrijk! Niet alleen voor de gebruiksvriendelijkheid, maar ook voor bijvoorbeeld SEO (de vindbaarheid in Google). Wist jij dat afbeeldingen verantwoordelijk zijn voor maar liefst 50% van het gewicht van de website? Het is dus zeker de moeite waard om je website minder zwaar en dus sneller te maken door het gebruik van het WebP bestandsformaat. Een snellere website draagt uiteindelijk ook mee aan een hogere conversie. Een nadeel is dat WebP nog niet volledig door Safari wordt geaccepteerd. Wil jij gebruik gaan maken van WebP bestanden, controleer dan in Google Analytics welke browser jouw bezoekers gebruiken. Waarschijnlijk gebruikt maar een klein deel van je bezoekers Safari. Het is mogelijk om aan deze bezoekers wel nog JPEG en PNG afbeeldingen te tonen.

Hoe converteer je JPEG of PNG bestanden naar WebP?

In GRIP is het mogelijk gemaakt om webp bestanden te onderhouden en correct te tonen op de websites.

Wil jij na het lezen van dit artikel je JPEG of PNG bestanden omzetten naar WebP? Online zijn er diverse converters te vinden, waarmee je dit eenvoudig kan doen.